„Focul lui Sumedru”, tradiție precreștină ce se mai păstrează în comunitățile din Argeș și Dâmbovița, în mod special, a adus și în 2019 zeci de focuri pe dealurile localităților. Sărbătoarea este organizată în preajma sărbătorii creștine a Sfântului Dumitru.

Foto– Dealul Mățău, județul Argeș (sursa facebook)

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din județele Argeș, Dâmbovița și parțial în Brașov

Foto– Fieni, județul Dâmbovița (sursa facebook, primăria Fieni)

Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.

Foto– Ulmi, județul Dâmbovița (facebook, Bogdan Tița)

În 2019 în multe comunități din Dâmbovița și Argeș au fost aprinse aceste focuri ritualice.

Mii de oameni au luat parte la ceremonii. În Dâmbovița, la Fieni și Ulmi. Sau în Argeș și zona Muscelului unde se organizează cele mai multe astfel de ceremonii.

Articolul precedentFoto| Au respectat „tradiția”. Aglomerație mare la Fieni și Vișinești, la târgurile de „Sfântul Dumitru”
Articolul următorViorel Moldovan își laudă jucătorii, după 1-1 cu Mediaș. „Asta înseamnă să nu îți placă să pierzi”