Chiar și acțiunile pirotehnice efectuate fără drept  constituie infracțiune, avertizează polițiștii. Pedeapsa pentru această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Legea este dură, în momentul de față, în ceea ce privește acțiunile efectuate cu materiale pirotehnice. Polițiștii avertizează că nu doar cemeecializarea fără drept a articolelor pirotehnice constituie infracțiune ci și efectuarea, fără drept, a oricărei operațiuni, cu acestea, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Imagine

„În calitate de persoane fizice, puteți cumpăra doar de la persoane juridice autorizate sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

Atragem atenția asupra faptului că utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave.

Spain, Catalonia. Barcelona, Correfoc (caracter ilustrativ)

Reguli articole pirotehnice

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Totodată, potrivit normelor legale în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai dacă există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.”

Se precizează,într-un comunicat de presă emis astăzi (31 decembrie 2019) de către IPJ Dâmbovița.

Articolul precedentFemeie de 83 de ani dispărută de la domiciliu, din Răzvad, județul Dâmbovița. Polițiștii solicită ajutorul oricui are informații.
Articolul următorCod galben de vânt puternic în zonele de munte din Carpații Meridionali și de Curbură. Vânt de 100 km/h și în Dâmbovița