Magistrații de la Tribunalul Dâmbovița se revoltă împortiva a ceea ce au denumit „imixtiunea politicului în Justiție”. Protestul scris a fost adresat Ministerului Justiției, parlamentului și CSM-ului și vine ca urmare a deciziei de a fi eliminată pensia de serviciu.

Imagine

Foto- Tribunalul Dâmbovița

Scrisoarea de protest a fost redactată astăzi, 18 decembrie 2019. Iată conținutul acesteia:

La data de 18 decembrie 2019 a avut loc Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Dâmboviţa, care a hotărât următoarele:

  1.  Efectuarea unui protest sub forma apelului scris către Ministerul Justiției, Parlamentul României și Consiliul Superior al Magistraturii pentru eliminarea imixtiunilor politice asupra sistemului de justiție.
  2. În situația continuării demersurilor politice și legislative privind afectarea independenței sistemului de justiție și golirea de conținut a statutului judecătorului, recurgerea la alte forme de protest ce vor fi hotărâte de Adunarea Generală a judecătorilor.”

În motivarea hotărârii au fost avute în vedere următoarele considerente:

„Precizăm că satisfacerea nevoilor de siguranță financiară, securitate și predictibilitate a condițiilor materiale în care își desfășoară activitatea personalul din sistemul de justiție contribuie decisiv la crearea climatului de independență necesar înfăptuirii actului de justiție în condiții optime, în beneficiul cetăţeanului.

         Subliniem că previzibilitatea și stabilitatea statutului judecătorului, ca ansamblu de drepturi și obligații aferente, constituie în fapt pilonul principal al independenței acestuia.

         Amenințările repetate cu eliminarea pensiei de serviciu, care nu este un privilegiu, și cu celelalte restrângeri a drepturilor legale cumulat cu multitudinea restricțiilor și incompatibilităților, au creat nemulțumiri și neliniște în rândul judecătorilor și a personalului auxiliar, fiind percepute ca instrumente de imixtiune din partea puterii executive şi legislative.

  Atragem atenția că folosirea justiției în jocul electoral al partidelor politice contravine cadrului constituțional și are drept consecință atât afectarea echilibrului sistemului judiciar în ansamblul său, cât şi a echilibrului care trebuie să existe între cele 3 puteri ale statului, reglementate la nivel constituţional.”

 PURTĂTOR DE CUVÂNT,

Judecător Narcis Erculescu

Articolul precedentPrimul deces din cauza gripei, în actualul sezon rece, s-a înregistrat în Dâmbovița
Articolul următorColind special la ISU Dâmbovița