Cabana Leaota, din munții Bucegi (județul Dâmbovița), va rămâne în continuare o ruină inutilă. Proiectul intitulat „Salvați cabana Leaota”, inițiat de ONG-ul „Om pe munte”, a fost abandonat, după ce proprietarul cabanei a refuzat închirierea edificiului, către ONG-ul ce strânsese bani pentru renovarea acestuia și reintroducerea în circuitul turistic. Banii strânși din donații vor fi returnați.

Imagine

Imagine

Imagine

Foto- Cabana Leoata în 2014 (când încă mai arăta decent)

Cabana Leoata (1370 de metri altitudine, pe piciorul muntelui Românescu, la limita superioară a pădurii) a fost construită în 1962, și a fost retrocedată, iar actualul proprietar Wildland SRL ( societate cu capital majoritar danez) a „uitat-o”, edificiul fiind practic inutilizabil în momentul de față. În 1962 cabana avea apă curentă, generator de curent electric, bufet permanent şi pârtii de schi amenajate în apropiere. Astăzi,  nu mai este racordată la energie electrică sau la apă curentă. Mobilierul din interior și construcțiile anexe sunt o ruină.

Imagine

Foto– Constantin Țăposu („Om pe munte”)

Sursa foto– facebook, Constantin Țăposu

Constantin Tăposu („Om pe munte”)(foto) a inițiat în 2018 o campanie de salvare a cabanei dâmbovițene, prin strângere de fonduri din donații. Din păcate proiectul a fost abandonat, în urmă cu câteva zile pentru că :

„Pentru cabana Leaota, nu am făcut niciodată o propunere fermă de cumpărare. Financiar nu aveam cum să facem o astfel de ofertă. Am sperat și am visat la un contract de închiriere pentru o perioadă lungă de timp.
Din banii obținuți din donații, urma să începem lucrările de reabilitare a construcției și simultan să continuăm campania de strângere de fonduri, până la îndeplinirea obiectivului. Nu am mai ajuns până aici, proprietarul a refuzat propunerea noastră de a încheia un contract de închiriere. Suma strânsă de noi nu a fost suficientă, proprietarul nu a răspuns la propunerea noastră de a dona această sumă cu condiția ca el să readucă acest adăpost în circuitul turistic montan din România.”

Au scris cei de la Asociația „Om pe munte” pe site-ul propriu .

În total, inițiatorii proiectului de reabilitare a cabanei Leaota au strâns, din donații, 3555 Lire, 7529 Lei și 438 Euro.

„Persoanele care au făcut donații pentru salvarea cabanei Leaota, vor avea posibilitatea de a-și primi bani înapoi.
Ați donat pentru salvarea cabanei Leaota?
Fiecare persoană care a făcut donații pentru salvarea cabanei Leaota are posibilitatea ca până la 31 martie 2020 să-și recupereze banii.

După data de 31 martie 2020, sumele netestituite vor fi relocate către alte proiecte ale asociației OM pe MUNTE.

Este anunțul celor de la „Om pe munte”, ce a produs multă tristețe în rândul iubitorilor de munte, ce văd că un simbol al zonei montane dâmbovițene va rămâne și de acum înainte o ruină.

Articolul precedent„Jaful” din pădure continuă. Captură importantă făcută de polițiștii din Fieni
Articolul următorChindia are doi jucătoriîn echipa ideală a ultimei etape