Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la un post TV, că recomandările grupului tehnico-științific sunt ca măsurile de relaxare prevăzute inițial pentru 1 iulie să fie amânate. Una dintre măsurile așteptate era redeschiderea restaurantelor, conform realitatea.net

Într-o intervenție televizată, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că a patra etapă de relaxare a măsurilor, ce ar fi trebuit să aiba loc începând cu data de 1 iulie, nu va mai avea loc. Acest lucru se va întâmpla din cauza numarului mare de îmbolnaviri constatate în ultima vreme:

Discutăm recomandările Grupului tehnico-științific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două săptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele. Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie. La nivelul grupului tehnico-știinfic s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.

Situația de creștere a cazurilor a fost și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai mare. Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.

În acest moment, avem acea listă cu țările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca și ei să introducă România.

În două zile se așteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicității. Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcție de cum putem face față pandemiei. Fiecare măsură conținea norme și contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înțelegerea, ajungem la situația de astăzi.

Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluția și în funcție de rezultate vom lua măsuri. Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiți ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri”, a declarat Nelu Tătaru, luni.

Decizii GCS

Potrivit Grupului de Comunicare Strategica, luni, 29 iunie, a avut loc sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, condusa de premierul Ludovic Orban, la finalul careia a fost adoptata hotararea numarul 32.

„Printre cele mai importante masuri din hotararea CNSU se regaseste propunerea instituirii sanctiunii complementare de suspendare a autorizatiei de functionare pentru organizatorii activitatilor si evenimentelor, daca in cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranta sanitara”, arata Grupul de Comunicare Strategica.

Prin aceeasi hotarare au mai fost adoptate propuneri de modificare a unor masuri privind organizarea competitiilor sportive si a altor tipuri de activitati. De asemenea, CNSU a luat decizia de a mentine lista statelor aflate in „zona verde”, pentru care nu mai exista obligatia izolarii la domiciliu pentru cetatenii care vin in Romania din respectivele tari, aprobata prin hotararile numarul 29 si 31.

Măsurile propuse și aprobate in sedinta CNSU sunt bazate pe recomandarile specialistilor din Grupul de Suport Tehnico-Stiintific si vor avea aplicabilitate începând cu 1 iulie.

Articolul precedentSTUDIU TERMENE.RO: 16.75% dintre hotelurile și restaurantele din Dâmbovița solicită certificatul pentru situații de urgență. 15.02% aplică la programul IMM Invest (P)
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 12. Țara arde și PSD-ul hărțuiește