Starea de alertă va fi prelungită încă 30 de zile. Cel puțin aceasta este propunerea Guvernului ce va fi votată de Parlament. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că grădiniţele, creşele şi afterschool-urile îşi vor relua activitatea pe parcursul verii, după un set de măsuri şi norme privind distanţarea fizică şi protecţia sanitară, conform realitatea.net.

”S-a decis prelungirea cu 30 de zile a starii de urgenta. In aceste conditii, se negociaza si un al treilea pachet de masuri de relaxare.

S-a decis sa se relaxeze anumite activitati. Gradinitele, cresele si afterschcool-urile isi vor relua activitatile pe parcursul verii, cu o serie de masuri de precauție.

S-a reluat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. În Mall-, cinematografele rămân închise.

Se redeschid slujbele și adunările religioase în interior. Numărul de presoane aflate în inetrior se va face în funcție de suprafața locului. Se va ține cont de distanțare fizică.

Orice eveniment public în interior nu va depăși 20 de persoane, iar evenimentele în exterior 50 de persoane.

Respectând niste reguli de precauție putem gestiona o situație care să ne ducă în iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca Guvern, și dumneavoastră populația că situația încă nu este la final”, a declarat Nelu Tărtaru, ministrul Sănătății.

La rândul său, Raed Arafat a vorbit despre situația pandemiei: ”În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o pandă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate.

Avem o curbă descendentă dar situația poate oricând să degenereze dacă nu se respectă măsurile. Am văzut în ultima perioadă creșteri ale cazurilor. Analiza făcută împreună cu INSP și cu specialiști a arătat că o conducere unică și luarea unor măsuri rapide este necesară în continuare. Au apărut noi focare. Asta este unul dintre motivele pentru care s-a optat pentru prelungirea stării de alertă. În propunere, nu se mai regăsesc achizițiile directe și alte aspetcte care nu mai sunt necesare în actuala stare. INSP, cu aprobarea CNSU, va emite periodic lista țărilor în care urmează să fie reluate zborurile sau să fie întrerupte, dacă se deteriorează situația”.

De asemenea, Raed Arafat a anunțat că nu ne întoarcem la o stare de normalitate acum. ”Situația se poate deterioara oricând, măștile și distanțarea socială rămân obligatorii”, a mai spus secretarul de stat.

Propunerea de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile precum si întregul pachet de măsuri urmează a fi aprobat de Parlament. Deja reprezentanții PSD, ALDE sau Pro România au anunțat că vor propune modificări la actul propus de Guvernul PNL.

Articolul precedentColiziune auto la Fieni. O persoană a fost rănită
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 3. Prosop marca MARICA ™