Votul pentru alegerile prezidențiale a debutat în Diaspora, pentru românii din emisfera sudică. Primii care au mers la vot (8 noiembrie 2019) au fost cetățenii români din Noua Zeelandă, Australia și Japonia, unde urnele au fost deschise încă din noaptea de 7-8 noiembrie. Câteva sute de români votaseră deja până la ora 10.30 a zilei de 8 noiembrie.

Prima secție de votare a fost deschisă în Aukland, Noua Zeelandă, vineri la ora 01.00 ora României (ora locală 12.00). Câteva ore mai târziu au fost deschise și cele șase secții de votare din Australia. A urmat apoi secția de vot din Japonia (ambasada României din Tokyo).

Conform datelor preliminare, ce pot fi regăsite pe site-ul prezenta.bec.ro:

Imagine

Până la ora 10.30 (8 noiembrie 2019) câteva sute de români votaseră deja pentru alegerile prezidențiale 2019. Cei mai mulți dintre ei în cele șase secții din Australia. (vezi foto). 49 de români votaseră în secția din Sydney (plus încă 4 voturi prin corespondență).

La aceiași oră (10.30 în România) erau înregistrate 19 voturi în Noua Zeelandă și 39 la secția din Japonia.

Imagine

Cinci dintre cele 6 secţii de vot din Australia s-au deschis vineri la ora locală 12:00 (03:00 ora României) la Canberra, Melbourne, Sydney, Brisbane şi Adelaide. Secţia din Perth este pe un fus orar diferit.

Secţiile din diaspora sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Cele mai multe secţii de votare pentru români sunt în Spania – 143, în 99 de localităţi. Foarte mulți dâmbovițeni votează de obicei în această țară, un număr foarte mare de locuitori ai județului dâmbovița fiind concentrați în regiunea Castellon,din Spania

Articolul precedentCe este strict interzis să faci în această zi, de Sf. Mihail și Gavril: Tradiții și obiceiuri
Articolul următorServicii fiscale electronice la dispoziția contribuabililor