Reprezentanții CNAIR au anunțat o modificare importantă pentru cei care vor dori sa ajungă la aeroportul Otopeni, în următoarele două luni.Accesul auto nu se va mai face pe ruta cunoscută din DN 1 (sensul București-Pitești) ci pe sub pasajul Otopeni din DN1, km 16+120. Autoritățile au pus la dispoziție și o hartă cu noua cale de acces.

Măsura a fost luată, spun reprezentanții CNAIR,  în data  de 3 martie, pentru a se putea lucra la calea ferată care va face legătura dintre aeroportul internațional ”Henri Coandă” și București. Conform comunicatului de presă al celor de la CNAIR:

Imagine

Pentru a diminua posibilele întârzieri ce se pot produce în trafic datorită restricționării accesului din DN 1 către Aeroportul Internațional Henri Coandă, CNAIR SA pune la dispoziție o schiță detaliată privind modul de desfășurare a traficului pe drumurile de acces către aeroport.

Reamintim că începând de astăzi, 3 martie 2020, accesul din DN 1 către Aeroportul Internațional Henri Coandă, sensul de mers București – Ploiești, se va efectua prin sensul giratoriu de sub pasajul Otopeni din DN1, km 16+120.

Breteaua de acces existentă în prezent pentru intrarea din DN 1 în Aeroportul Internațional Henri Coandă se va închide, pentru executarea lucrărilor în interiorul sensului giratoriu de la Terminalul Sosiri al Aeroportului, în vederea realizării obiectivului “Modernizarea liniei de cale ferată București – Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă, Bucuresti – Faza I, Racord CF la Terminalul 1”.

Se estimează că restricția va fi instituită până în data de 30.04.2020.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţia de circulaţie instituită şi semnalizarea rutieră temporară. Cel mai mare aeroport al țării este folosit, aproape în exclusivitate, pentru deplasările cu avionul, în și în afară țării, de locuitorii județului Dâmbovița, ce nu au altă variantă la îndemână pentru acest tip de deplasări, în județul Dâmbovița neexistând aeroport.

Articolul precedentISU Dâmbovița informează -Nu e niciun motiv de panică. Exercițiul „Miercurea Alarmelor” rămâne doar un…exercițiu
Articolul următor43 de ani de la cel mai mare cutremur din istoria modernă a României. Reguli și sfaturi transmise de ISU Dâmbovița