Poliția Română a făcut bilanțul acțiunii „Foc de artificii”, acțiune ce a avut loc la nivel întregii țări 18 noiembrie-16 decembrie, și în cadrul căreia s-a verificat legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice. Peste 64 de tone de articole pirotehnice au fost confiscate.

Poliția Română desfășoară acțiunea națională Foc de artificii, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2019 – 2020.

Imagine

Astfel, în perioada 18 noiembrie – 26 decembrie 2019, polițiștii au derulat 1.260 de activități de prevenire în școli, au controlat 585 de persoane fizice şi juridice autorizate și au efectuat 1.520 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective.

Astfel, au fost depistate 457 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 460 de infracţiuni și aplicate 229 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 284.619 lei.

Foto– articole pirotehnice confiscate în Dâmbovița (2019)

De asemenea, au indisponibilizate, în vederea confiscării, 64.154 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 1.311.900 de lei și au fost retrase 6 autorizaţii.

Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, 8 persoane au suferit vătămări, una dintre ele decedând.

În cadrul acțiunii, polițiștii cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Sancțiuni

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

Și în Dâmbovița au avut loc acțiuni de amploare în localitățile Nucet, Târgoviște sau I.L.Caragiale fiind identificate depozite ilegale de articole pirotehnice, de unde au fost indisponibilizate zeci de mii de articole (amănunte aici www.realitateadedambovita.net și aici.

Articolul precedentPSD Dâmbovița amână din nou conferința județeană de alegeri
Articolul următorVideo|Mobilizare generală în Bucegi, după ce o mașină cu cinci persoane a rămas imobilizată în zăpadă