A fost finalizată acțiunea „Foc de artificii” desfășurată de Poliția Română în perioada 18 Noiembrie 2019-6 ianuarie 2020. Bilanțul este impresionant. peste 74 de tone de articole pirotehnice confiscate. Peste 1000 de sancțiuni contavenționale au fost date. din păcate 91 de persoane au fosr rănite de petarde iar una a decedat.

Imagine

Acțiunea intitulată Foc de Artificii a avut loc la nivel național, pe o perioadă de aproape două luni. Conform bilanțului publicat de Poliția Română:

Polițiștii au derulat peste 1.200 de activități de prevenire în școli, au controlat 972 de persoane fizice şi juridice autorizate și au efectuat 2.679 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective.

Astfel, au fost depistate 1.087 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 1.119 infracţiuni și aplicate 342 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproape 570.000 de lei.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 74.583 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 2.265.265 de lei și au fost retrase 6 autorizaţii.

Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, 112 persoane au suferit vătămări (91 rănite de petarde), una dintre ele decedând, în 5 situații au fost produse incendii, iar în alte 2 cazuri au fost distruse bunuri. 

În cadrul acțiunii, polițiștii au cooperat nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – inspectoratele teritoriale de muncă și Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Imagine

Legislație

Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

În județul Dâmbovița, în această perioadă au fost indisponibilizate articole pirotehnice de ordinul sutelor de mii, mai multe persoane fiind ccercetate penale. Adevărate depozite au fost descoperite în localitățile Târgoviște, Băleni, Nucet sau I.L.Caragiale

Articolul precedentAtenționare meteorologică! Cod galben de vânt extins ( 6 ianuarie, ora 06.00-22.00). Rafale și de 80 km/h
Articolul următorFoto| „Geavrelele”-Obicei unic în lume, la Morteni, în Dâmbovița