Prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că anul acesta, la alegerile prezidențiale, timpii de așteptare la secțiile de votare din străinătate vor fi mult mai mici, în comparație cu situațiile înregistrate la alte alegeri. Primii care votează sunt românii din Australia (5 nov.).

„Timpul de scanare a unei cărți de identitate, respectiv de la introducerea în fanta tabletei și până la validarea în sistem, a fost de aproximativ 15 secunde. Pe de altă parte, buletinele care nu pot fi scanate, fiind mai vechi, pot fi preluate prin introducerea manuală a CNP-ului. Timpul nu poate fi mai mare de o secundă pentru fiecare cifră, respectiv 13 secunde. Vreau să vă informez că nu este un proces care îngreunează desfășurarea procesului electoral”, a declarat, luni, prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan.

Potrivit acestuia, în cazul în care tabletele folosite pentru procesul de vot se defectează, există tablete suplimentare, dar și centre de intervenție la nivel național.

„La alegerile europarlamenteare au funcționat 225 de centre de intervenție, care pot ajunge în 45 de minute la fiecare secție de votare”, explică Bălan.

Prim-adjunctul STS mai spune că anul acesta, în străinătate, se va reduce timpul de așteptare în secțiile de vot, în contextul în care la alegerile trecute, mii de români nu au apucat să voteze.

„Prin faptul că nu se vor mai lua datele alegătorului pe listele suplimentare, în scris, pe cele două tablete, ci acestea vor fi generate automat la sfârșitul zilei de sistem, având în vedere preluarea CNP-ului și a datelor de identificare și a semnăturii în mod electronic, categoric va fi un timp mult mai mic în secțiile de votare din străinătate”, a mai precizat Bălan.

Redactare G.M.

Vot străinătate

În conformitate cu atribuţiile stabilite prin legislaţia în vigoare privind procesul electoral, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a predat peste 25.000 de terminale informatice necesare pentru buna desfăşurare a alegerilor, astfel: 18.748 de tablete către operatorii de calculator din ţară şi 6.609 tablete către cei din străinătate. În toate aceste secţii s-au luat măsuri pentru asigurarea serviciilor de voce şi date, precum şi pentru asigurarea echipamentelor necesare, în străinătate fiind distribuite 501 routere şi 6.609 tablete, cu o medie generală de 7 tablete pe secţia de votare, respectiv 8 tablete/secţie în Europa”, precizează STS într-un comunicat.

Primii români care votează sunt cei care se află în Australia. Pentru aceștia votul începe mâine 5 noiembrie 2019, primele voturi urmând a fi centralizate începând cu ora 22.00 a zilei de 5 noiembrie.

Articolul precedentȘcoală nouă la Vișina. 100 de elevi din localitate nu mai sunt nevoiți să învețe în 2 schimburi
Articolul următorRecord de sancțiuni, în doar trei zile, pentru șoferii dâmbovițeni